Kirchweih în Sântana 2012

”În ziua de Sfinții Ioachim şi Ana e Kirchweih în Sântana” spune un vechi proverb șvăbesc din Banat. Anul acesta, pe 26 ale lunii iulie, de Sărbătoarea Sfinţilor Ioachim şi Ana, altarul de marmură al Bisericii Mamei Ana a împlinit 100 de ani de existență. Biserica în sine este, însă, cu 44 de ani mai veche.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anul acesta, la sărbătoarea hramului bisericii, Vicarul General al Diecezei din Timişoara, Johann Dirschl, a ținut aici o slujbă specială în prima duminică după Sf. Ioachim şi Ana (29 Iulie).

Sărbătoarea tradiţională de Kirchweih a avut loc o săptămână mai târziu, în 5 August. Reprezentantul Festivalului Cultural German, Adrian Ardelean, a fost acolo și ne relatează.

Festivalul Satului din Sântana a început sâmbătă, cu ridicarea pomului de Kirchweih, pregătirea costumelor, a buchetelor și cu invitaţia membrilor comunităţii la serbare.

30 de perechi din România şi Germania, au dansat la festivalul de duminică. Tinerii au pornit de la casa primei Geldfrau în acordurile fanfarei din Recaș, către biserică, unde s-a ținut o slujbă specială de către Părintele Peter Zillich, de asemenea, cunoscut sub numele de „preotul cu acordeon.” După slujbă el a primit drept mulțumire, un buchețel de Kirchweih.

După cele trei dansuri de onoare, perechile de Kirchweih au pornit spre casa primei Geldfrau.

Prima pereche a fost în acest an, Georgiana Goina şi Martin Reinholz JR, fiul preşedintelui forumului local, Martin Reinholz.

Martin Reinholz Sr. nu a fost niciodată primul Geldherr la festivalul de Kirchweih din Sântana,  deși fiul său a avut această onoare a treia oară anul acesta.

Celebrarea festivalul tradiţional de Kirchweih are loc de mai mulţi ani un pic mai târziu, la începutul lunii august, pentru că în această lună de vară mai mulți oameni ai satului, plecați între timp în Germania, pot săți ia concediu spre a-și revedea casa părintească. Dar mereu acasă, în satul natal Sântana, rămâne întotdeauna preşedintele comunităţii, Josef Lutz.
Realizator: Adrian Ardelean

Traducere: Florica Sarca

Sursă: FunkForum

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: