Parohia Ortodoxă din Cicir (I)

Parohia Cicir face parte integrantă din comuna Vladimirescu (Glogovăţ). Biserica este situată în partea de răsărit a satului. Majoritatea locuitorilor sunt creştini de religie ortodoxă română, însă de-a lungul timpului au existat şi câteva familii de evrei (Weiss, Waldner) şi de maghiari care au decedat sau au emigrat după cel de-al II-lea război mondial. În prezent, în Cicir există şi câteva familii de alte confesiuni: baptistă şi penticostală.

De-a lungul vremii, biserica ortodoxă din Cicir a trecut prin trei etape:
1.În 1702, conform mărturiei istoricului Marky [1], s-a construit prima biserică din piatră a Cicirului, care avea două clopote. În anul 1809 un clopot s-a crăpat şi s-a hotărât retopirea lui, iar clopotarul din Timişoara la care s-a petrecut operaţia a înlocuit materialul cu unul de o calitate inferioară. Celălalt clopot a fost donat în anul 1782 de căpitanul Radocanel Simion, dar şi acesta a crăpat în 1877.

2.Cea de-a doua etapă în istoria bisericii din Cicir o constituie momentul când, datorită mutării albiei Mureşului, biserica s-a surpat, iar cicirenii, fiind iobagi au zidit doar o bisericuţă din lemn.

În jurul anului 1823 datorită pericolului reprezentat de apele Mureşului, credincioşii cicireni s-au mutat de pe vechea vatră a satului pe locul actual. Bisericuţa din lemn a rămas abandonată, neputând fi mutată. Astfel, credincioşii ortodocşi trebuiau ca în zilele de sărbătoare să meargă din noul sat până la bisericuţă pentru a asista la serviciul religios.

La începutul anului 1833, în noaptea de Bobotează, datorită vechimii şi poate neîngrijirii, micuţa biserică din lemn s-a prăbuşit. Următorii douăzeci de ani au trecut fără ca satul să beneficieze de o biserică adevărată, slujbele religioase oficiindu-se în casa lui Savu Incescu, la numărul 59. În curtea acestui gospodar au fost aşezate clopotele într-o coplotniţă din lemn. La iniţiativa preotului de atunci, Petru Popa, zis Popovici şi a capelanului Dimitrie Vidovici s-a dispus arendarea bucăţii de pământ ruptă de Mureş, teren numit “Cot”, pe o perioadă de zece ani în vederea strângerii de fonduri pentru ridicarea unei biserici.

Câteva note monografice redactate probabil în anul 1967 descriu astfel noua biserică: Biserica a fost construită în stilul bazilicei romane; formează un patru unghi, lungăreţ care spre răsărit se termină într-o firidă semicirculară, având o naie mijlocie dar fără năi laterale, deci fără columne drepte, antice, cu espitele corintice ori romane. A fost clădită mai mult în linii drepte şi nu prezintă linii rotunde decât deasupra iconostasului şi dedesubtul cerului. A fost alcătuită din cărămidă cu mortar fierbinte, tavanul din lemn, tencuit, acoperământul din lemn şi ţiglă, turnul din cărămidă, lemn şi tablă de metal.
În anul 1884 biserica ortodoxă din Cicir a fost reparată de preotul Ioan Bozgan care a şi sfinţit-o, iar mai târziu, în 1911 a fost renovată sumar, zugrăvită şi sfinţită de către preotul Constantin Mihulin, care în 1929 a plecat protopop la Beliu, judeţul Bihor cu regretul că nu a putut construi şi o casă parohială: Pentru ca să satisfacem unei lipse generale şi urgente care este în fiinţarea casei parohiale de care parohia aceasta încă nu dispune, am adunat într-un fond 125.552 lei, cătră cari mai adăugând sumele ce le voiu putea economisi în curând se va putea face ca şi această lipsă să dispară [2]. Parohia Cicir i-a fost încredinţată preotului Mihulin în anul 1903; iată ce impresie i-a făcut primul contact cu noua lui parohie: la introducere în parohie am aflat o sărăcie “neagră”, căci şi stihar a trebuit să cer împrumut din Sâmbăteni, odăjdii erau numai nişte rupturi, în cari mă jenam să servesc, aşa m-am pus pe lucru să-mi împodobesc biserica, astfel că azi nu mai am lipsă în biserică de nici un obiect necesar la serviciile divine [2].

 La fel cum procedase cu zidirea şcolii de-a lungul a 6 ani (1903 – 1909), preotul Mihulin, în 1911, porneşte un plan pentru restaurarea bisericii şi astfel fără a cere de la popor măcar un ban [2] s-a executat reparaţia cu suma stabilită de 17.600 de coroane, dar, de fapt s-a realizat cu 2929.60 coroane pentru că vorba ceia “mâncând ne vine pofta”. Suma necesară pentru repararea din urmă o ridicarăm din bancă, dar în scurtă vreme am desplătit-o; în 8 ani deci reparai biserica şi zidii de nou şcoala [2].

În aceeaşi Autobiografie încheiată la 23 ianuarie 1930, la doar câteva luni după plecarea din parohia Cicir, inimosul preot Constantin Mihulin mărturisea eforturile sale pentru zidirea în anul 1925 a unui gard din fier la frontul bisericii, lucrare achitată cu banii daţi de credincioşi (ori bani ori bucate, cari mai târziu s-au prefăcut în bani), dar şi insistenţa sa la adresa credincioşilor emigraţi în America pentru a dona bani în scopul cumpărării unu clopot. Această dorinţă pentru binele comunităţii ortodoxe i-a fost îndeplinită şi emigranţii au donat 30.000 lei pentru cumpărarea unui clopot de 200 de kilograme, iar din banii bisericii am cumpărat unul mai mic cu preţ de 10 000 lei, astfel că biserica iarăşi are 3 clopote ca înainte de războiu, unde ne-au rechiziţionat 2 clopote [2].

În intervalul 1929 – 1 martie 1931 parohia a fost administrată de preoţi din Sâmbăteni, satul vecin. În aceşti doi ani au oficiat doi preoţi: Valeriu Felnecan şi Traian Rugilă.
La data de 1 martie 1931 şi-a început misiunea ca preot în parohia Cicir, Mihail Morgovan, figură legendară în mica istorie a satului, caracter puternic, dârz care a impus o conduită morală în comunitatea de atunci…

BIBLIOGRAFIE:
[1] Marky, S., Ardvarmegye es Arad (Monografia judeţului Arad), 1895;

[2] Mihulin, Constantin, Autobiografie (manuscript), Cicir, 1930.

Mulțumesc preotului paroh Teodor Mureșan și unchiului Gheorghe Păsculescu pentru amabilitate cu care mi-au facilitat accesul la Protocoalele bisericești, respectiv Autobiografia părintelui Mihulin.

Autor: Florina Păsculescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: