Ciocolata de Vinga

(republicare)

Foarte puțini dintre voi știu că în localitatea Vinga din județul Arad a existat una dintre cele mai faimoase fabrici de ciocolată din Europa și mai mult decât atât, a înconjurat lumea fiind exportată în Statele Unite ale Americii, Japonia, etc.

Ciocolata de Vinga

Povestea unei legende
În anul 1885, familia Draskovits avea să înceapă activitatea acestei afaceri într-un mic atelier, acolo unde bomboanele de ciocolată “prindeau viață” după cum spun bătrânii care au apucat să guste din aceste minunății.

Cofetarii fabricii foloseau o rețetă secretă și nici până în ziua de azi nu se știe exact care erau ingredientele folosite, Teodor Draskovits, singurul care a știut rețeta exactă, a murit în anul 1955 și nu a dezvăluit nimănui acest secret de familie.

Naționalizarea din anul 1948 a distrus această poveste frumoasă, Teodor Draskovits şi familia lui au fost somați să plece, doar cu strictul necesar, le-a fost interzis să își adune lucrurile, agoniseala de o viață, amintirile.

Imediat după anul 1950, Kandia preia Fabrica de Ciocolată din Vinga și până în anul 1970 au produs un singur sortiment din marca celebră “Ciocolată de Vinga”, însă gustul, faima și tradiția acestei mărci erau deja pierdute.

Și casa regală era răsfățată cu celebra marcă de ciocolată din județul Arad. Regele Mihai a trimis chiar o scrisoare de recunoștință în anul 1937, perioada în care era voievod de Alba Iulia. Draskovits știa să vândă și mai ales avea un mod anume de a face reclamă produselor.

Din celebra fabrică au rămas în urmă doar ruinele și poveștile oamenilor.

Pentru articolul integral, vă rugăm să accesați link-ul de mai jos. Vă mulțumim.

Sursă: Daniel M.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: