După castelele Misici-Bocu din Lipova, Bohuș din Șiria și castelul Cernovici-Karoly din Macea, a venit și rândul orașului Pâncota, oraș aflat la 37 km de Municipiul Arad, să etaleze un monument cu o istorie frumoasă și bogată: Castelul Dietrich-Sukowsky.

Această prezentare necesită JavaScript.

Prezentarea istoriei castelului Dietrich-Sukowsky o încep prin a spune că este un monumet istoric din localitatea arădeană, Pâncota, construit între anii 1825 – 1840. Încă de la finalizarea lucrărilor această clădire a fost reprezentativă pentru barocul arădean.

Moșia pe care se află castelul s-a aflat inițial în proprietatea familiei Losonczy, apoi a intrat în posesia familiilor Gyulay, Rajnald, pe urmă a fost proprietatea prințului modenei până în anul 1822, când moșia a fost achiziționată de către baronul Dietrich Jozsev.
Baronul Dietrich a fost un iubitor de frumos și de artă, dovadă stau vizitele la castelul său a unor personalități de talie mondială precum Franz Liszt sau Jokai Mor. După ce baronul Dietrich a murit, proprietatea a trecut în averea ginerului său, prințul polonez Jozsef Schukowschi – punctul de start în decăderea moșiei.

Odată cu moartea primei sale soții, prințul s-a recăsătorit cu o actriță de la Budapesta, cunoscută pentru stilul de viață extravagant și cheltuitor. Din această cauză, prințul a fost nevoit să își vândă rând pe rând proprietățile și, în cele din urmă, castelul din Pâncota.

Castelul a ajuns în proprietatea unei familii de negustori evrei care l-au avut în proprietate prin intermediul unei companii anonime. După ce în cel de-al Doilea Război Mondial evreii din întreaga europă au fost deportați, castelul a fost naționalizat , iar acum acesta adăpostește primăria și biblioteca orășenească Pâncota.

Pentru continuare, vă rugăm să accesați link-ul de mai jos. Vă mulțumim.

Sursă: Eugen Rogojan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: