Castelul Kover-Appel a fost construit undeva în secolul XIX, în comuna Fântânele, pe Câmpia Vingăi, pe partea stângă a Mureșului, la aproximativ 10 km de Municipiul Arad.

Această prezentare necesită JavaScript.

Castelul prezintă o planimetrie compactă, cel mai des întâlnită la construcțiile realizate la începutul secolului al XIX-lea în Banat, fiind construit doar pe parter și are o structură de acoperire în șarpantă.

Așa cum George Ionescu preciza într-o analiză, o primă categorie pe planimetrie aparține în cele mai multe cazuri perioadei de până la 1830, aceea în care locuința păstrează structura casei boierești, construită cu două etaje. Încăperile de locuit, amplasate simetric la etaj, de-o parte și de alta a unei săli mediane, iar parterul folosit pentru dependințe.

Intrarea acoperită, un portic cu parter și etaj format din două ordine suprapuse, alipit fațadei și dispus în ax au înlocuit tradiționalul foișor cu scară exterioară. În alte cazuri, acesta este înlocuit cu o simplă aliniere de coloane, cu sau fără fronton, după caz, care pune în evindență intrarea. Scara, la rândul ei, a fost mutată în interior.

De asemenea, foișorul închis de pe fațada opusă celei principale, a fost păstrat, fiind tratat ca o încăpere ieșită din linia fațadei, fie sub forma unui corp dreptunghiular, fie rotunjită ca o absidă.

Pentru continuare, vă rugăm să accesați link-ul de mai jos. Vă mulțumim.

Sursă: Eugen Rogojan

.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: