Familia Mocioni a avut mai multe propietăți în Banat, a doua ca mărime fiind cea de la Bulci, la numai câțiva kilometri de Căpâlnaș. Amplasat într-un parc, la aproximativ 400 metri de malul Mureșului, castelul Mocioni de la Bulci este una dintre cele mai impozante construcții de acest fel.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe două din fațadele clădirii se află terase cu blazoanele familiei, sculptate în relief, care au supraviețuit distrugerilor pe care clădirea le-a suferit în cel de-al Doilea Război Mondia. Corpul central are o frumoasă sală de arme, cu un șemineu, iar în parc se alfă o splendidă seră. Lângă castel, Antoniu Mocioni de Foen a zidit o biserică și o școală pentru copiii din sat.

Castelul a fost construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, primind această formă în jurul anului 1860. În secolul XIX familia Mocioni deținea un număr mare de reședințe, castelul din Bulci fiind cea de-a doua ca importanță. Domeniul, în anul 1858 a fost cumpărat de către Antoniu Mocioni de la Baronul Fectig-Gectenberg, acesta din urmă fiind cel care a construit castelul. De-a lungul anilor, castelul a fost vizitat de persoane celebre precum Vicențiu Babeș, Andrei Șaguna, Franz Liszt, Carol I și mulți alții.

În timpul ultimilor doi proprietari, Antoniu și fiul său adoptiv Ionel Mocioni-Stârcea, castelul din Bulci a cunoscut o viață intensă, aici venind foarte des la vânătoare regele Carol al II-lea, al cărui maestru de vânătoare era Antoniu.

După anul 1940, au fost amenajate în castel camere speciale pentru regina-mamă Elena și regele Mihai I, care, în anul 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Stârgea, achiziționează castelul contelui Huniady de la Săvârșin, aflat în proprietatea domeniilor Mocioneștilor.

Pentru continuare, vă rugăm să accesați link-ul de mai jos. Vă mulțumim.

Sursă: Eugen Rogojan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: